Robert Johnson

Til tross for at han døde i 1938 har Robert Johnson fremdeles heltestatus blant blueselskere den dag i dag, og han er dessuten kjent som «rockens bestefar». Historien om Johnson er legendarisk. Det sies at han egentlig ikke var særlig musikalsk begavet, men var likevel en ivrig bluesgitarist som ønsket suksess. Ettersom talent ikke strakk til hevdes det at Johnson skal ha inngått en slags pakt med Djevelen, hvor han byttet sin egen sjel mot berømmelse.

Ifølge sagnet skal Robert Johnson ha truffet på Djevelen ved et berømt veikryss i Mississippi. En avtale skal ha blitt inngått, hvor den aspirerende bluesgitaristen sa ja til å gi bort sin egen sjel mot at Djevelen hjalp ham på veien mot suksess. Djevelen skal så ha holdt Johnsons gitar i hendene og stemt den på en spesiell måte, før han ga ham gitaren tilbake. Dermed var avtalen inngått.

Altfor kort levetid

Gamle musikere fra bluesmiljøet i Mississippi på 1920- og 30-tallet har sagt i intervjuer at Johnson kom tilbake til Mississippi-deltaet etter å ha vært borte noen måneder, og ba om å få spille på den lokale kroen. De som kjente ham, og som tidligere hadde vitnet hans middelmådige talent, var svært skeptiske. Johnson dro likevel fram gitaren og spille, og de tilstedeværende kunne ikke tro sine egne ører. Den ikke spesielt begavede gitaristen spilte nå de vakreste og mest grasiøse toner som ingen hadde trodde den unge mannen var i stand til. For mange var den eneste forklaringen at han måtte ha solgt sjelen sin da han var bortreist.

Det vi i alle fall kan fastslå, var at Robert Johnsons karrière sluttet altfor tidlig, hvilket er tilfelle med altfor mange artister. Han rakk bare å spille inn total 29 forskjellige låter. Samtidig gjorde han forskjellige versjoner av flere av låtene, slik at det til sammen ble 42 innspillinger før han døde i en alder av 27. Var det da Djevelen kom for å ta sin betaling? Låtene kan høres i samleplaten The Complete Recordings, som bør være et must for alle blueselskere. Robert Johnson banet veien for mange gitarister, både innen bluessjangeren og rock ‘n roll som bluesen i fremtiden skulle inspirere.

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til gamle myter om djevelpakter og unge artisters død som følge av å ha solgt sin sjel, men spennende å lese om er det i alle fall. Lytt til låter som «Crossroad Blues», «Hellhound On My Trail» og «Me And The Devil Blues». Disse og andre Johnson-låter har inspirert gitarister som Eric Clapton, Keith Richards og Bob Dylan. Rockens bestefar kommer alltid til å ha en spesiell plass i blueselskeres hjerter, ettersom bluesens og andre sjangeres utvikling neppe ville blitt det samme uten ham.