Om oss
Her på http://drobakblues.no/ handler det om blues. Er du like begeistret for denne sjangeren som vi er, håper og tror vi du vil finne mye nyttig stoff her hos oss. Vi ønsker å være en guide til blues både her hjemme og i utlandet, inkludert sjangerens opprinnelse i de amerikanske sørstatene og Mississippi-deltaet. Sjangeren er svært omfattende, og har utviklet seg mye siden den første tiden med kassegitar, munnspill og dype afrikanske stemmer.
Bluesens innflytelse på andre sjangere skal heller ikke stikkes under en stol, vi ville for eksempel ikke hatt rock ‘n’ roll om det ikke var for blues. Bluesen fortjener derfor all eder og ære, og det er derfor initiativet til dette nettstedet ble tatt. Vi kan godt kalles oss bluesens venner, da vi er av en bestemte oppfatning at sjangeren må bevares for ettertiden. Bluesen er på ingen måte utrydningstruet, noe som blir tydelig når folk flokker seg til de årlige bluesfestivalene i Norge.
Blues handler langt ifra bare om melankoli. Det er hvordan sorgen uttrykkes som kjennetegner sjangeren, og slik har det alltid vært. Selv om bluesen som spilles på festivaler rundt om i landet – i Drøbak, Notodden, Hell og andre steder – som regel er av en ganske annen karakter enn den Howlin’ Wolf og Robert Johnson en gang representerte, går den fortsatt under karakteren blues. Les mer om forskjellige norske bluesfestivaler det kan være verdt å få med seg.
Når bluesen bringer mennesker sammen
Bluesen ble født ut av smerten de undertrykte i USA fikk kjenne på tidlig på 1900-tallet, og sjangeren var dermed et uttrykk for en spesiell folkegruppe i et bestemt område. Likevel skulle sjangeren vokse og ekspandere, og etter hvert fikk mennesker fra ulike etniske grupper og sosiale klasser øynene (eller ørene) opp for den fengende musikken afroamerikanerne spilte for hverandre. Bluesen skulle hjelpe forholdet mellom hvite og svarte, og etter hvert ble de to ulike folkegruppene seende på samme dansegulvet.
En positiv ringvirkning av bluesens inntog inn i menneskenes hjerter, var altså at det førte folk sammen. Det er i det hele tatt den påvirkningen musikk har på oss mennesker. Ofte liker ulike grupper i samfunnet de samme tingene, og slik knytes nye bånd. Bluesen er ikke lenger forbeholdt én spesiell gruppe, men har nådd et globalt publikum. Entusiasmen for sjangeren her hjemme er stor, og årlig kommer internasjonale bluesstjerner for å opptre på de ulike festivalene norske arrangører disker opp med.