Lytt til blues mens du gjør andre ting

Blues er en fin sjanger å lytte til mens du gjør andre ting. Det finnes nok av gamle og nye blueslåter som går i et rolig nok tempo til at de ikke distraherer deg i det du holder på med, og som fargelegger gjøremålet ved hjelp av blåtoner. Skal du for eksempel spille bingo på nett er det ideelt med en spilleliste bestående av gode akustiske klassikere som bakgrunnsmusikk. Slik får du holdt konsentrasjonen oppe så mye som det trengs, samt nyte noen deilige toner.

I likhet med i virkeligheten er ikke bingo på nett særlig komplisert, men krever likevel en viss konsentrasjon. Enten du spiller 75-balls eller 90-balls bingo, ligner bingobrettene på nett veldig på de i virkeligheten. Rolig musikk i bakgrunnen vil dermed ikke ha noen distraherende effekt. La oss se på noen gode låter du gjerne kan ha i spillelisten din.

Black Dog Blues

Black Dog Blues av Blind Blake er en gammel klassiker som bør være med i enhver spilleliste. Denne gir deg følelsen av å befinne deg i de amerikanske sørstatene mens du spiller bingo på pc-en/mobilen din i din egen stue hjemme i Norge. Dette er en rytmisk, melodisk og fengende liten låt fra 1927, men som er udødelig innen bluesverdenen.

God Moves Over The Water

I denne klassikeren fra Blind Willie Johnson kan du høre fengende steelgitar i tillegg til Johnsons herlige stemme og elegante klimpring på kassegitar. Perfekt hvis du liker innslag av gospel i bluesen, slik som var vanlig på Blind Willie Johnsons tid. 1920-30-talls bluesen lever fremdeles i beste velgående blant sjangerens venner.

Hellhound On My Trail

Robert Johnson trenger knapt noen introduksjon for blueselskere, og Hellhound On My Trail er blant mange regnet som en av de beste låtene hans. Det går mange rykter om Johnson og hans angivelige pakt med djevelen, og denne låten sies å handle om djevelske krefter i form av spøkelseshunder som kom for å varsle ham om at døden stod for tur. En knakende god låt er det uansett.

I’m A King Bee

Vil du ha en rytmisk og fengende swamp blues-låt å spille bingo til, kan I’m A King Bee av Slim Harpo absolutt anbefales. Låten ble spilt inn for første gang i 1957, og har blitt covret utallige ganger av andre bluesartister siden. Dette er ikke så rart heller, da dette er en enkel og gøyal klassiker. Til og med Pink Floyd gjorde en versjon av denne låten da bandet var nyopprettet.

Finn spillelister på nett

Når du skal gjøre noe som krever om enn bare et snev av konsentrasjon, gjelder det å lytte til musikk som ikke tar bort oppmerksomheten fra det du holder på med. Rolige blueslåter passer perfekt som lounge-musikk i den forstand, fordi den er stemningsfull og ikke-distraherende. På YouTube og andre nettsteder som lar deg strømme musikk kan du finne timelange spor bestående av bluesstykker som danner et fint bakteppe for andre gjøremål. Disse spillelistene har navn som «Relaxing Blues Music» og «Slow Blues Compilation».

De lærde strides om musikkens påvirkning på menneskehjernen under arbeid, og mange vil ha det til at enkelte sjangere hjelper på konsentrasjonen. Her kan vi med selvsikkerhet avskrive for eksempel tungmetall, men det er ikke vanskelig å se for seg blues kan ha en positiv effekt på hvordan vi tenker mens vi løser oppgaver. Der jazz brukes av blant andre studenter fordi denne sjangerens improviserende natur gjør underverker med tankemønstrene våre, skal vi ikke se bort ifra at bluesen kan ha en tilsvarende virkning.

Ofte er det improvisering i bluesen også, og det er heller ikke umulig å tenke seg at dette er med på å fyre i gang prosesser i hjernen. Musikkens påvirkning på hjernen er et omdiskutert tema, som det dessuten forskes mye på. Vi kan i det minste konkludere med at vi blueselskere ikke har vondt av å høre på favorittmusikken vår mens vi holder på med helt andre ting.