Blues i Norge

Det mangler ikke på årlige musikkfestivaler i Norge, også innen bluessjangeren. Selv om vi befinner oss langt fra bluesens hjemsted i Mississippi-deltaet og har lite til felles med kulturen den springer ut fra, er det ganske mange av oss som fascineres av bluesen og dens historie. Fra nord til sør arrangeres det støtt festivaler til ære for sjangeren, og ofte dukker det opp internasjonale stjerner for å underholde blueselskere i Norge. Av norske bluesfestivaler – som enten ble arrangert tidligere eller fremdeles gjør det i dag – kan vi trekke fram navn som:

  • Atlanterhavsblues (Kristiansund)
  • Drøbak Blues Festival
  • Fjeldvigfestivalen
  • Hallingblues
  • Hell Blues Festival
  • Lillehammer Blues Festival
  • Nidaros Blues Festival
  • Notodden Blues Festival
  • Tyrifjorden Blues Festival

Dette er bare noen av festivalnavnene som klart viser at det finnes stor interesse for blues i vårt langstrakte land.

Blues in Hell

Den vesle bygda Hell i Stjørdal kommune er ikke bare kjent for sitt artige navn, selv om en del turister utelukkende reiser hit for å ta bilde av seg selv ved siden av navneskiltet på Hell stasjon. Blues In Hell – som erstattet det som en gang het Hell Blues Festival – tiltrekker seg besøkende fra fjern og nær hvert eneste år, og har fått status som en av de beste mindre bluesfestivalene. I 2010 fikk Blues In Hell andreplass i kåringen Best small festival, som omfattet alle europeiske bluesfestivaler. Dette var kun to år etter at festivalen hadde eksistert slik vi kjenner den i dag.

Notodden Blues Festival

Den årlige bluesfestivalen på Notodden er den største av sitt slag i Norge, og en av de største i Nord-Europa. Titusener av tilskuere dukker opp på Notodden hvert eneste år, for å få med seg internasjonale stjerner så vel som lokale talenter. I 2010 ble festivalen kåret til verdens beste bluesfestival, og den har vunnet flere priser. I tillegg deler festivalen ut sin egen pris, som går til folk som har gjort gode innsatser for blues i Skandinavia. Vinneren av NBFs bluespris mottar både en statuett og 20 000 kroner.

Nidaros Blues Festival

Dette er enda en bluesfestival av internasjonalt format, som foregår i slutten av april hvert år (bortsett fra i 2020, da arrangørene av sikkerhetshensyn måtte avlyse på grunn av koronaviruset). Også her kan du oppleve både norske og internasjonale toppnavn fordelt på ca. 40 konserter. Mange av konsertene er gratis, og foregår på Radisson Blu midt i Trondheim sentrum, et steinkast fra Nidaros domkirke.

Festivaler i en utfordrende tid

I tider hvor koronaviruset herjer som verst er kulturlivet særlig utsatt, og mange konserter, festivaler og arrangementer har blitt avlyst. Takket være teknologien er det likevel mulig for artister og arrangører å fremdeles ha inntekt, ved hjelp av nettbaserte festivaler. Notodden Blues Festival er blant de som har valgt denne løsningen. Festivalen i 2020 vil bestå av en kombinasjon av live-streaming av konserter, samt visninger av arkivopptak fra tidligere år hvor Notodden Blues Festival har blitt holdt.

I vanskelige tider lønner det seg for festivalarrangører å tenke nytt. Det er synd hvis mennesker innen musikkbransjen skal miste sitt levebrød på grunn av den pågående pandemien, og da er det svært gledelig at mange velger å strømme konserter og festivaler over nett. Som musikkfans kan vi godt hjelpe til med å holde artistene våre i live, ved å kjøpe billetter til livekonsertene deres som skal gå over nett. Det er synd at vi nå ikke kan dra av gårde på konsertene vi har gledet oss til i lange tider, men hvem vet, kanskje slike digitale festivaler kan være like bra?

Musikk er selve livet for mange av oss, og fungerer som trøst i vanskelige tider. Dermed faller det naturlig at vi trenger musikken minst like mye som før i disse urovekkende pandemiske tider. Å strømme konserter på nett istedenfor å oppleve dem i det virkelige liv vil garantert bli en ganske annerledes opplevelse, men det er da det gjelder å få rigget seg ordentlig til hjemme. Kobler du pc-en opp mot storskjermen med tilhørende surroundanlegg kan det fint bli en hyggelig opplevelse likevel.

Vi føler vel oss alle litt blå når vi har kriser i form av pandemier på gang i verden, og da hører det hjemme med litt bluesmusikk på høyttalerne.